Szeretem a férjem

A lélek dolgai

Evészavarosnak lenni menő?

2015. szeptember 18. 00:00 - Jantek Gyöngyvér

Anorexia és bulimia mint életstílus

Az utóbbi időben drasztikus fogyókúrába kezdett a lányod vagy barátnőd, és úgy tűnik, nincs megállás? Vagy esetleg odavan az egészséges ételekért, és hónapok óta magvakon és almán él? Rengeteget sportol, és érdekes módon soha nem éhes a közös családi étkezésekkor? Gyanúsan gyorsan fogy otthon a hashajtó, és egy éjszaka alatt kiürül a hűtőszekrény? Ha több kérdésre is igen a válasz, akkor bizony érdemes alaposabban utánajárni a dolognak, mert lehet, hogy evészavar áll a háttérben.

an_apple.jpgHajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a rossz dolgok mindig másokkal történnek, és sokszor tagadjuk a problémát: az én gyerekem nem lehet beteg! Nem érdemes azonban a fejünket a homokba dugni, mert az evészavarok nagyon komolyan károsítják az egészséget, és minél korábbi stádiumban kap valaki segítséget, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Az anorexia kezdete leggyakrabban a tinédzserkorra esik, átlagosan a 17. életévre, ugyanakkor egyre több ennél is fiatalabb gyerek érintett. Tipikusan a nők betegsége (az arány kb. 9:1, a nők "javára"), de férfiak is szenvednek tőle. A bulimia kezdete valamivel későbbre esik, és szintén a nők betegsége.

Az anorexia és a bulimia pszichoszomatikus betegségek. Lelki eredetűek, de a testet is erőteljesen érintik, az anorexia esetében akár halálos kimenetelt is okozva. Az anorexia kóros soványsággal járó állapot. A beteg vékonysága ellenére is kövérnek látja magát (testképzavar), és aktívan tesz is azért, hogy minél több súlyt veszítsen. Az igen alacsony testsúly következménye, hogy a női nemi ciklus is felborul, és elmarad a menstruáció. A bulímia esetén a testsúly lehet akár normális tartományban is, ez esetben a kontrollvesztett evés, és az elfogyasztott ételektől való megszabadulás váltakozása jellemző (hashajtózás, önhánytatás, erőteljes testmozgás).

Azok, akik evészavarban érintettek, egyáltalán nem látják olyan sötéten a dolgokat, mint ahogy az reális lenne.
Sőt! Az internet világában sorra alakulnak az úgynevezett pro ana-mia oldalak, melyek ezeket a zavarokat nem betegségként, hanem életstílusként propagálják. Többnyire fiatal lányok vallomásai olvashatók ezeken a honlapokon, illetve tanácsok: hogyan lehetünk minél soványabbak, és hogyan titkolhatjuk el a környezetünk elől, hogy anorexiások vagyunk. A szakemberek véleménye szerint azok a lányok, akik ilyen oldalak látogatói, illetve aktív felhasználói, sokkal nehezebben gyógyulnak, mint azok, akik nem. Nem csoda, hiszen itt olyan emberekkel kerülhetnek kapcsolatba, akik hasonlóan látják a világot mint ők, támogatást nyerhetnek innen, vagyis ilyen módon erősíthetik identitásukat.

Az identitáserősítés egyik módja, hogy különféle jelmondatokat osztanak meg egymással:

"Az anorexia nem nélkülözés, ez felszabadulás." "Semmi  sem tökéletes. Legyél tökéletes. Legyél semmi." "Szép lassan belehalok, de legalább beleférek a koporsóba." Tulajdonképpen nagyon veszélyes dolog zajlik ezeken az oldalakon: erényt kovácsolnak egy betegségből, és egymásnak támogatást nyújtanak céljaik megvalósításához.

Különösen javaslom a szülők és fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára, hogy legalább egyszer keressenek fel egy ilyen oldalt. Megdöbbentő szülőket megvezető tanácsokat fognak találni, amikre érdemes odafigyelni! Néhány idézet egy magyar oldal "Ne tűnj betegnek" menüpontjából:

1. Mikor egyedül vagy otthon, nyisd ki a hűtőt és nézd meg mi az, amit esetleg neked vettek. Lehet ez joghurt, túrórudi vagy bármi, és egyenként tüntesd el őket, így azt hiszik megetted. Vagy eltüntethetsz nagyobb hozzávalókat, és ha hívnak enni azt mondhatod, hogy már csináltál magadnak kaját és jóllaktál.

2. Az eltüntetett ételektől mindig házon kívül szabadulj meg, mert az otthoni szemetesben szinte biztos, hogy megtalálják.

3. Tegyél tálakat és evőeszközt a mosogatóba. Bizonyíték, hogy ettél valamit.

4. Ne felejts el megszabadulni ételtől, amit eltettél, abban a hitben hagyva az ismerőseid/családod, hogy megetted azt.

5. Csinálj úgy, mintha megszállott wellness rajongó lennél. Így nem olyan feltűnő, miért eszel keveset és mozogsz sokat."

Ugye megdöbbentő? Az evészavarok gyógyíthatóak, elsődleges kezelési módjuk a pszichoterápia, de fontos az orvosi kivizsgálás is a szövődmények miatt. Legyünk résen, figyeljünk a szeretteinkre, tanítványainkra, barátainkra. Mivel a betegség tagadása része a kórképnek, a határozott, de szeretetteli jelzések életmentőek lehetnek. A közömbösség pedig halálos.

Részletesebb cikk az anorexiáról itt olvasható.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása