Szeretem a férjem

A lélek dolgai

A legjobb gyereknevelési könyvek - mit ajánl a pszichológus?

2021. március 13. 23:16 - Jantek Gyöngyvér

Gyereknevelést könyvből?

Kezdjük azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán miért is érdemes a gyereknevelésről olvasni? Nem elég az, amit ösztönösen érzünk, vagy ami az egyes helyzetekben belülről fakadóan jön majd? Természetesen nagyon fontos a szülői "ösztön", a természetes reakciók, amiket a gyerekünkre és a viselkedésére adunk. Ezek nem helyettesíthetőek szakkönyvekkel. Ugyanakkor sajnos sokszor ezek az úgynevezett zsigeri reakciók nem feltételnül a jó irányba visznek bennünket, és nem segítik a gyerekünkkel való szeretetteli és szoros kapcsolat kialakulását.

Nagyon sokféle családi háttérből jövünk és válunk szülővé. Alapvetően a családunkban tanuljuk - kimondatlanul - a szülőséget, akkor is, ha ez nem egy tudatos tanítás és tanulás. A szüleink, nagyszüleink ránk adott jó-rossz reakciói, majd később a tanárok, ismerősök, barátok példája szolgáltat muníciót nekünk. Szerintem kevesen mondhatják el azt magukról, hogy a neveltetésük során csak olyan dolgokat láttak, tapasztaltak, amit ők is egy-az-egyben szeretnének továbbadni, ha nekik is gyerekeik lesznek majd. Ráadásul az élet változik. Míg többezer évig az apáról-fiúra szálló szokások, életmód értékálló maradt, most elképesztő ütemben változik a társadalom a technikai újítások által (is). Nem tudtunk arra felkészülni, hogy milyen lesz kamaszokat nevelni a TikTok korában. És ez csak egy példa a sok közül. Számos forrásból inspirálódhatunk a könyveken kívül is: tapasztaltabb szülők, internet, podcastok, képzések. A könyvek azonban - szerintem - nagyon jó alapot tudnak ahhoz is szolgáltatni, hogy válogatni tudjunk a rengeteg elérhető információ közül. 

Miért is érdemes tehát a nevelésről olvasni?

  • Mert többnyire csak a családunkból, környezetünkből hozott mintából meríthetünk, amit nem biztos, hogy követni szeretnénk.

  • Mert a barátnők, szomszédok gyerekei lehet, hogy egészen mások, mint a mieink, és ami nekik bejött, nem biztos, hogy neked is beválik.

  • Mert a szakemberek által írt könyvek sok gyakorlati példát tartalmaznak, de számos kutatást is figyelembe vesznek, így összességében nem 4-5 gyerek alapján szűrik le a következtetéseket, mint a játszótéri „megmondóemberek” (sorry, not sorry…)

  • Mert segítenek. Nekem is, sok-sok év pszichológia tanulás után is tudtak új támpotokat adni.

liana-mikah-puhj02kohrc-unsplash.jpg

Milyen könyveket érdemes választani?

Nagyon fontos kérdés ez is! Nem minden könyv egyformán megbízható, illetve a szakmailag releváns könyvek között is válogathatunk, hiszen lesz, ami közelebb áll hozzánk, mint a másik könyv. Néhány gyakorlati tipp, hogyan is válasszunk könyvet, ha olvasásra adjuk a fejünket:

Olyan könyvet válasszunk, 

  • amit tapasztalt és jól képzett szakemberek írtak. (A bevezetőben, leírásban tudod csekkolni.)
  • Amik mind gyakorlati, mind elméleti tudásra alapoznak. (Nézd meg, hogy van-e a végén irodalomjegyzék? Hoz-e példákat a hétköznapokból?)
  • Amik nem akarják a saját módszerüket rád erőltetve megmondani a tutit, és nem hirdetik azt, hogy egyetlen könyv elolvasása megváltást jelent majd. ( Az élet bonyolult, a gyereknevelés művészet. Egy-egy könyv nagyon sokat tud segíteni, de megoldani nem a könyv fogja a problémákat, hanem te, a szülő. Ráadásul sokkal jobb egy "eklektikus" szemlélet, vagyis amikor több mindent elolvasol, és összerakod ezekből a saját módszeredet)
  • Amik megérintenek, amikkel azonosulni tudsz, amiknek a szemlélete közel áll hozzád. (Ehhez van, hogy először picit tájékozódni kell, interneten, akár rövidebb cikkek, beszámolók erejéig. Nekem volt, hogy elkezdtem olvasni valamit, amit egyébként sokan ajánlottak, de éreztem, hogy ezt nem tudnám így csinálni, és nem is akarnám.)

Mikor kezdjünk el olvasni a gyereknevelésről?

Nyilván bármikor, de szerintem egy-egy könyvet jó már a várandósság során átlapozni, elolvasni. Az pedig különösen hasznos, ha pároddal beszélgettek arról, hogy mit gondoltok akár hétköznapi, akár elvi síkon a nevelésről. Nem lehet előre minden szituációt lefedni, nem is kell, de ha a fő csapásirány megvan, az már egy kapaszkodót jelenthet. Vagy éppen tudjuk, hogy mihez képest megyünk teljesen más irányba ;-)

Túl sokat szerintem nem kell olvasni, de egy-két könyv nem árt. Aztán ha megtapasztaljuk, milyen sokat tudnak adni, úgysem állunk meg kettőnél.

Az én 5 + 1 kedvencem

Ezeket ajánlom nektek jó szívvel, a teljesség igénye nélkül:

  1. A biztonságos kötődés megalapozása (Ruth Newton): a fogantatástól öt éves korig mutatja be, hogyan tudsz a gyerekeddel biztonságos kötődést kialakítani, akkor is, ha a babád nehezebb temperamentumú. Megérted, hogy miért fontos a kötődés, és mi is az egyáltalán. Ha még semmit nem olvastál a témában, ezzel érdemes kezdeni.
  2. Gyerekek érzelmi intelligenciája (John Gottman): onnan indít, hogy felméri, te hol tartasz szülőként az érzelmek felismerése, az érzelmi tudatosság terén. Nagyon sokat segít abban, hogy hangsúlyt tesz az empátiára, arra, hogy miként reagáljunk a gyerekek (akár nehéz) érzelmeire, de abban is irányt mutat, hogy ezután hogyan segítsünk nekik az érzelmeik kezelésében.
  3. Reflektív nevelés (Alistair Cooper – Sheila Redfern): útmutató a gyermek belső történetének megértéséhez. Alapmű, nemcsak szülőknek, hanem gyakorlatban gyerekekkel dolgozó szakembereknek is! Hogyan értsd meg őt, és hogyan fejezd ki neki, hogy megértetted? A szülői „tükrözés”, a gyerek belső állapotainak, érzéseinek a visszajelzése a kötődés és az érzelmi intelligencia alapja is. Ha örökbefogadott gyereked van, vagy autizmus spektrum zavarban érintett valaki a családodban különösen sokat fog segíteni!
  4. Egyszerűbb gyerekkor (Kim John Payne): hogyan lassítsd le a családod életét a békésebb, nyugodtabb gyerekkorért, anélkül, hogy kivonulnál a társadalomból? Erről szól a könyv, engem meggyőzött. Kevesebb cucc (leírja, pontosan mit ért ezalatt), kevesebb információ, kevesebb különóra és egyéb rohanást igénylő elfogalaltság), kiszámíthatóbb családi ritmus.
  5. Kell a gyereknek a korlát (Jan-Uwe Rogge): nem, nem arról szól, hogy hogyan erőltesd rá a gyerekekre az akaratodat és hogyan legyen vasfegyelem otthon! Épp az ellenkezőjéről. Ésszerű, világos keretek + a gyerek életkorának megfelelő, lehető legnagyobb szabadság a kereteken belül. Ez az alapelv, de a könyv a gyakorlati mikéntjét is megmutatja.

+1: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje (Elaine Mazlish, Adele Faber): nagyon kedves gyerekpszichiáter-anyuka barátnőm nagy kedvence ez a könyv, de sokan "esküsznek" rá.

Az instagram oldalamon @jantekgyongyver több videót is találhatsz, ahol részletessebben bemutatom ezeket a könyveket:

Miért érdemes a gyereknevelésről olvasni?

A legjobb gyereknevelésről szóló könyvek, 1. rész

A legjobb gyereknevelésről szóló könyvek, 2. rész

Fotó:  Liana Mikah on Unsplash  

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása