Szeretem a férjem

A lélek dolgai

A gyász lélektana

2021. május 13. 15:41 - Jantek Gyöngyvér

A gyász a veszteségre adott természetes reakció. Érthető módon minél jobban szerettük az elvesztett személyt, minél inkább kötődtünk hozzá, annál nagyobb gyásszal jár az elköltözése. Ez egy folyamat, amelynek célja az életbe való visszatérés, a veszteségek ellenére. Ha nem lépjük meg, ha megpróbáljuk “megspórolni”, annak később következményei lesznek. A fel nem dolgozott fájdalom később számos formában utat törhet magának, akadályozhatja a boldogulásunkat.

Az elveszített személyt nem elfelejteni kell, nem túl lenni a tényen, hogy már nincs velünk, hanem meg kell tanulnunk együtt élni a hiányával. A fizikai jelenléte nélkül újra teljes életet élni, újra felfedezni, megalkotni, hogy kik is vagyunk mi, nélküle.

Tovább
komment

Teljes élet ajak- és szájpadhasadékkal

2021. május 02. 22:17 - Jantek Gyöngyvér

- miben segíthet egy pszichológus?

Mindannyiunk közös célja, hogy gyermekeinkkel együtt az elérhető legjobb biológiai, pszichés és szociális funkciókkal éljünk. Az ajak- és szájpadhasadékos gyermekek számára ennek a célnak a megvalósulását számos korrektív beavatkozás, funkcionális fejlesztés és pszichológiai támogatás is segítheti. Cikkemben az ebben a problémában érintett gyermekek és családjaik pszichés sajátosságairól és pszichológiai ellátásáról írok.

Tovább
komment

11 gondolat a lelki egészségért - nehéz időkre

2021. április 30. 21:28 - Jantek Gyöngyvér

1. A legfontosabb, hogy egy olyan rendszert kell kialakítani, ami közép- vagy hosszútávon is működik. Vagyis TAKARÉKOSKODJ AZ ERŐDDEL! Amit muszáj megtenni, vagy amit jólesik megtenni, azt tedd meg. Egy csomó saját magunk által támasztott elvárást el kell engedni. Nem most lesz puccba vágva a lakás, nem idén lesz kitűnő a gyerek, nem most varrunk neki házilag extra különleges farsangi jelmezt - hacsak nem ez kapcsol ki. Ha mégis összejönnek ezek a dolgok is, az jó, de ne várd el magadtól és a gyerekektől sem! Nagy különbség!
2. Priorizáld a feladataidat, mert mindenre nem fog sem időd, sem energiád jutni. A lista elejére írd fel: normálisnak maradni. A normális nem egyenlő tökéletessel, vagy éppen pont az a tökéletes? Ha te szétesel, jó eséllyel borul más is.
3. Ne érezd rosszul magad, ha az elveid ellenére most több lesz a gyerekek képernyőideje. Ez most ilyen.
4. Ne legyen bűntudatod, ha a fagyasztóból esztek.
5. Legalább hetente pár órát próbálj egyedül tölteni. A kádban késő este, vagy egy reggeli sétán. Ez nagyon kell. Egész nap beszél hozzád valaki, és te nem tudsz beszélni magaddal. Ilyenkor van esélyed arra, hogy végiggondold a napod. Ha bánt valami, megértsd, hogy mi bánt.
6. Ha régóta szemezel valamilyen szép tárggyal, ruhával, és megteheted, most vedd meg. Engem egész télen vidámított a tűzpiros bakancsom. De lehet, hogy egy új kép a falra, vagy egy szőnyeg lesz a nyerő. Nyaralni azt hiszem nem megyünk úgysem...
7. A legnehezebb a gyerekek koordinálása, ebben sokat tud segíteni egy napirend és egy jó motivációs rendszer is (erről később bővebben)
8. Tölts minél több időt a természet közelében, vigyél minél több természetet az otthonodba!
9. Mozogj. A séta is szuper, gondolom az megvan �
10. Maradj kapcsolatban azokkal, akik fontosak neked. Akik erőt adnak, támogatnak, akiket jó szívvel tudsz te is támogatni. Lazíts azokon a kapcsolatokon, amiket tehernek érzel.
11. Vegyél igénybe minden elérhető segítséget. Ez nemhogy nem szégyen, hanem ebben a helyzetben bölcs dolog.
komment

A legjobb gyereknevelési könyvek - mit ajánl a pszichológus?

2021. március 13. 23:16 - Jantek Gyöngyvér

Gyereknevelést könyvből?

Kezdjük azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán miért is érdemes a gyereknevelésről olvasni? Nem elég az, amit ösztönösen érzünk, vagy ami az egyes helyzetekben belülről fakadóan jön majd? Természetesen nagyon fontos a szülői "ösztön", a természetes reakciók, amiket a gyerekünkre és a viselkedésére adunk. Ezek nem helyettesíthetőek szakkönyvekkel. Ugyanakkor sajnos sokszor ezek az úgynevezett zsigeri reakciók nem feltételnül a jó irányba visznek bennünket, és nem segítik a gyerekünkkel való szeretetteli és szoros kapcsolat kialakulását.

Tovább
komment

Mint egy falat kenyér - gondolatok a házasságról

2021. február 10. 22:15 - Jantek Gyöngyvér

Még a jegyességünk alatt, jó 12 évvel ezelőtt kaptam egy képet a vőlegényemtől ajándékba. Az addig egymással váltott SMS-einkből kialakított szófelhő volt rajta, a gyakrabban használt szavak nagyobb, a ritkábbak kisebb betűvel szedve. A kép közepén nagybetűkkel: SZERETLEK, körülötte kedvesem, aludj jól, hiányzol, és hasonló romantikus kedvességek, meg néhány kötőszó.

Sokszor eszembe jut, hogy milyen képet kapnánk, ha ma, 11 év házasság után öntenénk bele egy programba az egymással váltott üzeneteinket? Vajon mi rajzolódna ki ezekből?

Tovább
komment

Tanítsd meg a fiadnak

2020. december 29. 14:46 - Jantek Gyöngyvér

- amit szülőként tehetsz a nők boldogságáért

Sok szó esik mostanában arról, hogy mi a nők szerepe, feladata a világban. Fontos téma, de nézzük most meg az érem másik oldalát. Fiús anyukaként elgondolkodtam, hogy a fiaim, leendő társak, apák, beosztottak, főnökök, állampolgárok és világpolgárok mit tehetnek majd azért, hogy élhetőbb legyen a világ, amibe belenőnek. Vagy ha a világ nem is, az ő szűkebb, tágabb környezetük. Mindaz, amire ők hatással vannak és lesznek. Milyen értékeket adhatnék át szülőként a fiaimnak, hogy teljes életet élhessenek majd, boldogok legyenek, és másokat is boldoggá tegyenek. A férfiakon is sok múlik, az ő társ-, apaszerepükön.

Tovább
komment

Mi kell ahhoz, hogy az Újév valóban boldog legyen?

2018. január 01. 19:12 - Jantek Gyöngyvér

Mennek az évek, mit mennek, harminc fölött inkább szaladnak. Január van, egy pillanat és már virágoznak megint a fák. Egyik nap még kopasz ágak bámulnak be az ablakon, másnap reggel már zöld rügyek, fehér vagy rózsaszín virágok köszönnek ránk. Kamaszkorom óta próbálom a két véglet között megragadni valahogy az átmenetet, de 15 éve nem járok sikerrel. Talán nem figyelek eléggé, vagy az átmenet emberi szemmel nem megragadható? Még egy szempillantás, és itt lesz a tavasz, aztán már izzadunk a nyárban. Szomorkodunk, hogy vége a szabadságnak, kezdődik az iskola. A hipermarketek már vakáció közepén az orrunk alá dörgölik a tanévkezdést, a bejáratnál füzetekbe és iskolatáskákba botlunk. Újabb figyelmeztetés az idő múlására. Ősz, lehullanak a falevelek, elővesszük a pulcsikat, eltesszük a nyári ruhákat. Hó elvétve esik, várjuk a karácsonyt, itt a karácsony, elmúlt a karácsony, szilveszter, durrogtatnak, BUÉK, nektek is BUÉK. Aztán kezdődik elölről.

Tovább
komment

Alternatív újévi fogadalmak maximalistáknak

2016. december 31. 17:11 - Jantek Gyöngyvér


1.
Jól érezni magam a bőrömben úgy, ahogy vagyok. Kiszállni a "majd ha 10 kg-val kevesebb leszek/10 kg izommal több lesz rajtam, milyen szép lesz minden" ördögi köréből. 

2. Minimalizálni a "muszájmegcsinálni"-feladatokat amennyire csak lehet, és maximalizálni a "jó, hogy ezt is átéltem" típusú élményeket.

3. A pillanatban maradni: "de jó a fiammal vonatozni, itt és most." Nem azt várni, hogy már járjon, beszéljen, kompromisszumkész legyen, stb. Nem arra gondolni, hogy nincs elmosogatva. Nem azon rágódni, hogy tegnap mi volt, nem azon aggódni,  hogy holnap mi lesz. 

4. Feltornázni magam a prioritáslista aljáról legalább a középmezőnybe. Énidő.

5. Ápolni a kapcsolataimat. Hálásnak lenni azért, hogy a dédszülők, nagyszülők, szülők, gyerekek, unokák, dédunokák útja keresztezheti egymást. Meghallgatni a régi időkről szóló történeteket, akkor is, ha már sokszor hallottam, és megnyugtatni a nagymamámat, hogy nem, nem engem ütött el a vonat. Örülni annak, hogy vannak "éppen arra járunk, beugorhatunk hozzátok?"-barátaink, és szakmailag, emberileg támogató kollégáim. Nem a hiányokra figyelni, hanem annak örülni, ami van.

6. Bekapcsolni a spirituális dimenziót.

7. Nem túltervezni, nem túlgondolni. Ennek jegyében a listát a magam részéről itt le is zárom :-)

2017, várunk!

24581493390_604ecdb9d8_b.jpg

Fotó: Riccardo Bruni

komment

Krónikus betegség gyermekkorban - mit él át a család?

2016. szeptember 15. 14:47 - Jantek Gyöngyvér


3588937523_ba1a3fe4f6_z.jpgA mind fejlettebb orvosi technológiának és kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több gyermek él valamilyen krónikus testi betegséggel. Kb. 15%-ra tehető azoknak a gyermekeknek és 18 év alatti fiataloknak az aránya, akik kezelhető, de gyógyíthatatlan betegséggel élnek együtt 

Tovább
komment

Teljes élet szervátültetés után - interjú Szalamanov Zsuzsával

2016. február 26. 15:35 - Jantek Gyöngyvér

miisrepulunk_015.JPGSzalamanov Zsuzsa 21 éve vesetranszplantált, és köszöni jól van. Aktív, teljes életet él, és a "Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért" elnökeként immár 20 éve azon dolgozik, hogy a szervátültetett gyerekek és családjaik is minél egészségesebbnek mondhassák magukat testileg, lelkileg egyaránt. Az idén 25 éves Transzplantációs Alapítvány munkájáról, személyes élményeiről kérdeztem Zsuzsát.

 Hogyan mutatnád be a Transzplantációs Alapítvány célját, munkáját olyanoknak, akik nagyon keveset hallottak még a transzplantációról?

Két oldala van az alapítvány munkásságának. Az egyik az ismeretterjesztés, a másik a rehabilitáció. Komplex rehabilitációt végzünk, nem csak a transzplantált gyerekekre fókuszálunk, hanem a szervre váró gyerekekre, illetve a szervátültetett gyerekek testvéreire és szüleire is. A másik rész az ismeretterjesztés, ami szintén több rétegű munka. Egyrészt igyekszünk elérni a laikus tömegeket, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a diákok csoportjára, másrészt azokat az orvosokat szólítjuk meg, akiknek donort kellene jelenteniük. Harmadrészt pedig a beteg embereket, mert nagyon sokan vannak közöttük, akik nem tudnak például az élő donoros transzplantációról, vagy nem eleget tudnak, illetve elég gyakori, hogy félnek a transzplantációtól.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása